středa 28. ledna 2009

Orbital na Planet Festival



Před 20! lety se dva bráchové z UK (Sevenoaks)rozhodli, že založí kapelu. Ti dva se jmenovali Paul a Phil Hartnollovi a oba se stali součástí vznikající a v Anglii bouřlivé tzv. acid revoluce. Pojmenovali se po největším londýnském dálničním okruhu M25 - "orbital railway" a započali tak svou orbitální kariéru.
Jejich první singl z roku 1989 se stal hymnou rave kultury v UK (17.místo v UK chart), nasledovaly další singly a první bezejmenné album, neboli zelené album (podle barvy coveru). V roce 1992 následuje další povedený track Halcyon a v roce 1993 druhé, opět bezejmenné, tzv. hnědé album.
Rok 1994 pak byl pro Orbital v znamení úspěchů - vyhráli cenu NME (New Musical Express-populární britský magazín o hudbě, vycházející od 50.let) za Best Dance Act. Jako jedna z mála elektronických uskupení vystoupili na slavném festivalu Woodstock 94 a obrovský ohlas zaznamenali na britském megafestivalu Glastonbury. Ještě v témže roce vydali další album Snivilisation, na kterém s nimi spolupracovala např. Alison Goldfrapp (track Are We Here?).
V dubnu 1996 následoval singl The Box (11. UK Chart) a za ním další album In Sides (5. UK Album Chart)-tohle album už nebylo tak striktně taneční, je klidnější, a Orbital se v něm snaží i upozornit na ekologické znečištění nebo na odcizení lidí od společnosti..Po tomto albu se zachtělo producentům filmů hudby Orbital a tak vznikly titulní songy k filmům Svatý (Val Kilmer), Horizont události a v roce 2000 k filmu Beach (Leonardo di Caprio).
V roce 1998 vydali jedno ze svých nejproslulejších alb Middle of Nowhere a v roce 2001 následované dalším vynikajícím albem Altogether, s éterickým titulním singlem Funny Break (One is Enough) ke kterému natočili výtečný klip.
Poté se bratři rozhodli, že každý půjde svou vlastní cestou a v roce 2004 ukončili na festivalu Glastonbury svou činnost. Štestí nám ale přeje: dali se opět dohromady a přijedou do České republiky na Planet Festival v Táboře, který se koná 5. a 6. června...Jejich vystoupen´í jsou legendární, v Anglii nesmírně populární, dokonce byli vyhlášeni jako jedna z 50 kapel, které je nutné vidět před smrtí :) takže hurá do Tábora..
Orbital - Chime (1989!)


Orbital - The Box (1996)


Orbital - Nothing Left (1998) - úžasný klip, na tu dobu, spolupráce s Andy Huangem(animace)


Orbital - Fuuny Break (one is Enough) (2001)


Orbital - Style & Halcyon & Are We Here & Beached

Žádné komentáře: